Föld témahét

A letöltésben a gyerekek pályamunkái láthatók.

A Föld napját 192 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Egy ember vagy egy adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását egy hektárban

kifejezett mutatószámmal, az ökológiai lábnyommal lehet leírni. Az ökológiai lábnyom az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia …). Az átlagos egy főre eső ökológiai lábnyom 2,2 hektár, 2,5-szer nagyobb, mint 1961-ben. Ám ha megnézzük, hogy a Földön 11,3 milliárd hektár biológiailag aktív föld-és tengerfelület van és 7 milliárd ember, akkor kiszámítható, hogy valójában minden emberre kevesebb, mint 1,8 hektár jut.

Az átlagos lábnyom mérete 3.75 – 4.25 hektár.

A Föld témanapok keretében merítéses adatgyűjtéssel, névtelen kérdőívvel elkészítettük a település ökológiai lábnyomát. A visszaérkezett adatlapokat feltöltöttük az internetes tesztoldalra (http://www.glia.hu/okolabnyom/index.php), és egy táblázat segítségével kiértékeltük az eredményt.

Településünk eredménye:

Az átlag: 4,4 hektár – magasabb, mint az országos átlag. Az átlag alatti ökológiai lábnyommal a lakosok 18%-a, átlag feletti lábnyommal a lakosok 45%-a, átlagos lábnyommal a lakosok 37%-a rendelkezik. Összeségében 2,5-szer többet használunk, mint amennyi a lehetőségek szerint jár egy-egy embernek. A magas arány nagyrészt azzal magyarázható, hogy a településről sokan autóval járnak be munkahelyükre, és viszonylag nagy alapterületű családi házakban élnek.

Néhány jótanács, amivel jövőnk érdekében csökkenteni lehet ökológiai lábnyomunkat:http://www.kothalo.hu/index.php/component/content/article/126-oekolabnyom-tanacsok